Silicon Valley Bank, banka nejen pro startupy a úspěšné investory, ke které se připojil i český Angelcam

0Zobrazit komentáře

Kdo někdy zakládal firmu v USA a k ní bankovní účet, možná si prošel martýriem, které jde podstoupit jen velmi složitě na dálku. Silicon Valley Bank funguje již takřka 30 let a celý tento proces značně zjednodušuje. Konec konců, účet u ní má většina z největších venture kapitalistů a jedny z nejúspěšnějších startupů.

14003755158_0381b44c00_o

Přečtěte si takéNaše zkušenost s kalifornským akcelerátorem 500startupsNaše zkušenost s kalifornským akcelerátorem 500startups

Kromě různých mezinárodních, dnes již plně amerických startupů, se ale na seznamu jejich klientů nedávno objevil i český Angelcam, kterému se podařilo získat místo v prestižním akcelerátoru 500 startups a finanční injekci v podobě $100,000.

SVB (Silicon Valley Bank) má aktuálně všechny hlavní pobočky čistě v oblasti Silicon Valley a většina obchodů, která se realizuje (akvizice, investice…) se tak přelévá v rámci jedné banky, převody jsou tedy realizovány ihned a zdarma.

Startupy přesto tvoří jen asi 10% klientů banky, zbytek jsou již větší společnosti s vyšším kapitálem. Nepřekvapivě mezi obory podnikání patří software, hardware a internet. Jen za rok 2014 pak banka zprocesovala přes 841 miliard dolarů v platbách, s tím, že průměru na jednoho klienta připadá 64 miliard dolarů v uloženém kapitálu.

Jak už možná vyplývá z textu, ne všichni dostanou příležitost se do této „komunity“ zapojit, ale pokud se jim to podaří, čeká na ně výhradní osobní servis – bankéř dorazí přímo do kanceláře, networking eventy, kde se objevují zajímaví investoři i startupy nebo tuzemské a mezinárodní platby bez poplatku.

skitch

Angelcam (dříve Click2Stream) u Silicon Valley Bank

Banka je primárně určená pro ty, kteří již za sebou mají peníze z investičních kol a pokud se někomu podaří získat nad milion dolarů, velmi často SVB k částce připíše dalších 25%.

Kromě Angelcam se mimo jiné ke klientům řadí i známé startupy jako 99 Designs, BuzzFeed, Pinterest, Klout, Mozilla nebo fond Andreessen Horowitz.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym