Do českých startupů se za rok 2014 proinvestovalo 746 milionů korun, jak je na tom celá Evropa?

money
0Zobrazit komentáře

Evropský VC trh v roce 2014 vzrostl o neuvěřitelných 78% na celkovou částku 137,8 miliard korun v 855 uzavřených obchodech. Bohužel „pouze“ 746 milionů korun z toho šlo do kapes českých startupů. Pravděpodobně největší akvizicí byl prodej českého DámeJidlo a JidloTed.cz do rukou německých Delivery Hero za několik set milionů korun.

Kromě úspěchu Delivery Hero, bylo velmi dobře zainvestováno například Spotify, Foodpanda, Soundcloud nebo Ozon.ru. V obchodech tak jednoznačně vede food delivery byznys.

vc_kapital_1

Přečtěte si takéJak se v roce 2013 dařilo startupům, které jsou podpořeny venture kapitálem?Jak se v roce 2013 dařilo startupům, které jsou podpořeny venture kapitálem?

Nejsilnějšími zeměmi, do kterých se investuje, jsou bezesporu Velká Británie a Německo, které uzavřely 379 obchodů v celkové výši 72 miliard korun, informuje zpráva CBInsights. Naopak nejvyšší nárůst podílu zaznamenala Itálie, která v minulých letech stagnovala a oproti roku 2013 za rok 2014 narostla o 208%. ČR je v tabulce až na 19 místě.

EU

Mezi největší investiční hráče na venture trhu v Evropě patří bezpochyby Index Ventures, German Startups Group nebo High-Tech Gruenderfonds. Nejvíce peněz putuje do projektů, které jsou ve fázi seed investice, následuje Series A a poté už procenta investic výrazně klesají, protože se připojují stávající partneři.

RiseFoto: OTA Photos / Flickr.com

 

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym