CzechHackathon: Otázky a odpovědi (GoodData, Avast, Kerio, Socialbakers)

Michal PtáčekMichal Ptáček

0Zobrazit komentáře

Už tento pátek proběhne od 18:00 ve smíchovském TechSquare další našlapaný hackathon, navíc s opravdu hvězdnou sestavou. Socialbakers, GoodData, Kerio, Avast, to je čtveřice firem, která za CzechHackathon, jehož hlavním tématem je „Life hacking“, stojí. CzechCrunch pak akci zastřešuje jako hlavní mediální partner, což jsme samozřejmě využili k tomu, abychom organizátorům položili několik otázek.

1. Proč jste se rozhodli uspořádat CzechHackathon?

Avast (Michal Šrajer): Je to skvělý způsob, jak být v kontaktu s českou developerskou komunitou. Tolik nápadů, energie a chuti něco nového vyzkoušet a vyrobit, se vidí málokde jinde.

GoodData (Jiří Tobolka): V první řadě bych řekl, že nás to baví. Dávat dohromady zajímavé lidi, kteří spolu řeší problémy a nápady. Za druhé si myslím, že je třeba nějak podporovat lokální vývojářskou komunitu. To se myslím děje díky tomu, že na akci se budou moct všichni potkat a podělit se o zkušenosti.

Kerio (Pavel Šuk): V Keriu je docela dlouhá tradice programátorských soutěží, pořádáme je interně už od roku 2011. Na několik z nich jsme pozvali i studenty ze Západočeské Univerzity a byly to docela úspěšné akce. Tak jsme si minulý rok řekli, že bychom to mohli otevřít pro ostatní lidi a uspořádali jsme Plzeňský hackathon. Od toho už byl jenom krůček k loňskému Czech Hackathonu.

Socialbakers (Martin Homolka): Socialbakers je silně developersky orientovaná firma, v našich vývojářských centrech v Plzni, v Praze a ve Splitu zaměstnáváme lidi z celého světa. Dobře víme, že talent a zkušenosti našich vývojářů jsou pro globální úspěch našich produktů a služeb rozhodující, a i proto podporujeme developerskou komunitu v České republice účastí na akcích jako je Czech Hackathon.

2. CzechHackathon pořádají 4 české známé IT společnosti, včetně vás. Máte nějakou rozdělenou práci/přípravu? A proč jste se vlastně rozhodli spojit?

Avast: Spojili jsme se už během pořádání loňského (prvního) ročníku CzechHackathonu. Beru to jako příležitost vzájemně se poznat, podpořit a inspirovat.

GoodData: Je to už druhý ročník a nejsem si jistý, protože v minulém jsem nebyl tolik zapojen. Nicméně někdo přišel s nápadem a dávalo nám to smysl. Co se týče rozdělení práce, tak každý zajišťuje něco, každý má zkušenosti z jiných akcí, takže přinese nějaké tipy a nápady.

Kerio: Jakmile něco organizuje jenom jedna firma, tak to má takovou nepříjemnou pachuť firemního vymývání mozků. Ať už do vás cpou produkty, technologie, nebo jak je úžasné pracovat právě pro ně. Tenhle tvrdý marketing moc nejde dohromady s myšlenkou hackathonu – má to být zábavné, zajímavé a člověk by se měl něco naučit od ostatních lidí. Tohle platí i pro organizování hackathonu. V těch zajímavých IT firmách máte lidi, kteří chtějí něco dokázat, zkusit něco nového, zkusit dělat něco jinak, zkusit zorganizovat něco pro ostatní. Tak proč se nespojit a nezkusit udělat něco společně?

Socialbakers: Zorganizovat hackathon je poměrně náročná záležitost a vždy se to lépe táhne ve více lidech. Minulý ročník nám spolupráce výborně klapala, takže jsme se do toho rádi vrhli znovu v podobném složení. Máme pravidelné meetingy, kde probíráme postup a další kroky a práci si rozdělujeme.

sf

Přečtěte si takéPrezentace Andreessen Horowitz: Budoucnost internetu a mobilních aplikací #mustreadPrezentace Andreessen Horowitz: Budoucnost internetu a mobilních aplikací #mustread

3. Myslíte si, že hackathon je dobrý nástroj k hiringu nových lidí do firmy/startupu?

Avast: Že bychom si přímo z hackathonu odnesli hromadu životopisů budoucích zaměstnanců nečekáme. Bereme to v tomto ohledu spíš jako příležitost ukázat více lidem něco z naší kultury a z toho co a jak děláme. Chystáme hackathony i interně a chuť i energie na zkoušení něčeho nového jsou pro nás hodně důležité.

GoodData: Myslím, že to může fungovat. Pokud s někým trávíte celý víkend a sledujete ho při práci, řekne Vám to víc než hodinový pohovor. Takže ano, myslím, že to může dobře fungovat. Zároveň to ale pro nás není primární motivace.

Kerio: Hackathon je hlavně o poznávání lidí mezi sebou, není to pro mne náborová akce. Ale určitě je to dobré pro ty, kdo se hackathonu účastní. Nikdy nevíte, s kým budete pracovat v budoucnu, třeba to bude někdo z vašeho hackathonového týmu.

Socialbakers: Ani tak nečekáme, že přímo na místě získáme nějaké lidi. Ale chceme rozšířit povědomí o tom, jak to v Socialbakers funguje, co používáme za technologie, jak u nás funguje firemní kultura a nalákat lidi k nám.

4. Našli jste v minulosti nějaké vaše zaměstnance právě na hackathonu?

Avast: Přímo ne.

GoodData: Nevím 100%, jestli jsme někoho přímo zaměstnali na základě hackathonu, ale pár zajímavých lidí jsme tam už objevili.

Socialbakers: Zatím ne, alespoň ne přímo.

5. Všichni z vás působí i za oceánem. Můžete na základě vaší zkušenosti vyjmenovat největší rozdíly mezi českými a americký vývojáři a technologiemi, které používají?

Avast: Myslím, že technologicky u nás nijak nezaostáváme. V čem ale máme ještě v ČR rezervu, je otevřený přístup a například ochota vzájemně si pomáhat.

GoodData: Z poslední doby můžu docela dobře porovnávat. V září jsem se účastnil DataWeek Hackathonu v San Franciscu a o měsíc později Enterprise Data Hackathonu v Praze v Techsquare. Pokud porovnám tyhle dvě akce, tak v US se účastní hodně lidí s motivací „vyhrát cenu” a bylo vidět, že na místě si vybírali technologie i podle toho, kdo nabízel jakou cenu za použití dané technologie v projektu. Naprostá většina lidí v US se snažila řešit něco, co půjde “dobře prodat” a měla poměrně dobře připravené závěrečné prezentace. I když to třeba nebylo technologicky 100%, tak ten příběh kolem tam byl snad vždy. V CZ bylo vidět, že to lidi hlavně baví a třeba nedají takový důraz na závěrečnou prezentaci, o to víc ale mají zmáknuté technické detaily, přišli tam s motivací někam se posunout bez toho, aniž by mohli něco vyhrát. Samozřejmě to ale nejde úplně zobecnit. Na obou těch akcích byla hromada chytrých a motivovaných lidí. V US jich ale například většina odešla domů nejdéle v 10 hodin večer. Pokud jste byli na Enterprise Data Hackathonu v TechSquare tak víte, jak to tam vypadalo v sobotu v noci. Makalo třeba 50 lidí, někdo non-stop. Atmosféra byla úžasná, tak uvidíme jak dopadne Czech Hackathon.

Kerio: V technologiích žádný velký rozdíl není, spíš v celkové kultuře. U nás, když se někomu něco nepovede, tak z toho mají ostatní škodolibou radost. Zvlášť ti, kteří by se nikdy ničeho podobného neodvážili. V Sillicon Valey je neúspěch něčím normálním. Oni to berou jako další krok v tom se něco naučit.
Na druhou stranu je tam silný důraz na jednotlivce a sebeprosazování. Při pohovoru vypadá každý druhý jako mistr světa amoleta a složit z takových lidí fungující tým je docela náročné.

Socialbakers: Co se týče programovacích skillů, myslím že jsme na tom v čechách stejně. Rozdíl ale vidím v přístupu a otevřenosti lidí. Neúspěch se neodpouští a vzájemná podpora se moc nenosí.

6. Tématem hackathonu je: Life Hacking. Proč zrovna to?

Avast: Hledali jsme zajímavé téma, které není příliš svazující, ale zároveň dokáže inspirovat. Life Hacking je navíc téma díky, kterému věřím může vzniknout i řada velmi praktických a užitečných řešení pro každodenní život nás všech.

GoodData: Life hacking je určitě zajímavý trend. Je tu spousta problémů a nápadů, které by stálo za to vyřešit nebo zefektivnit. Osobně si myslím, že oblast zdravotnictví má určitě velkou budoucnost ve spojení s wearable technologiemi.

Kerio: Auto bez řidiče, květináč, který tweetne, když potřebuje zalít, lednička, která vám řekne na co máte chuť, nebo topení, které pozná, že už jedete domů – to jsou samozřejmě jenom zástěrky k hlavnímu cíli. Odstranění chyb v Matrixu.

Socialbakers: Technologie za poslední dobu prošli úžasným pokrokem a elektronika je čám dál tím inteligentnější. Nicméně obyčejné věci v domácnosti zústavají pořád stejné. Myslím, že to je prostor pro pokrok v budoucnu.

7. Plánujete CzechHackathon příští rok zase opakovat?

Avast: Určitě ano.

GoodData: Jak jsem již řekl, tohle je druhý ročník a určitě budeme rádi pokračovat. Uvidíme, jak se povede akce letos, jaký bude ohlas. Vyhodnotíme ji a rozhodneme se jestli budeme pokračovat.

Kerio: Byl minulý rok, je letos, to vypadá jako začátek nějaké tradice.

Socialbakers: Za Socialbakers určitě ano, zatím akce měla úspěch a je to příležitost, jak poznat nové lidi.

8. 3 důvody, proč by lidé měli na Czech Hackathon přijít

Avast: zajímavá témata, výborní mentoři, možnost zkusit si výrobu vlastního hardware (nejen software)

GoodData: Lidi. Technologie. Progress. – Myslím, že ty první dvě slova vám můžou pomoc k tomu třetímu – posunout se někam dál.

Kerio: 1) potkat se s podobně úchylnými lidmi, kteří chtějí strávit víkend programováním a něco se od nich naučit. 2) zajímavé hračky na okuk nebo vyzkoušení – včetně kickstarterových projektů Microview a Sparkcore. 3) Je to lepší, než se courat v takovém počasí venku

Socialbakers: Lidi, technologie a dobrá atmosféra.

foto: Nechvile.cz

Diskuze (0)

Novinka

Anonym