Report z hradeckého Barcampu: Startupové prostředí na vysoké úrovni, Praha má problém

0Zobrazit komentáře

Když jsme v kuloárech zaslechli první nesmělý šept o Barcampu v Hradci, měli jsme jasno. Je to prostě daleko, zůstaneme v Praze. Jenže ono to vypadalo už od začátku zajímavě. Hodně zajímavě.

Nebereme v potaz, že se dveře otevíraly v 8:30. Tedy alespoň tak to tvrdí program a my to budeme taky tvrdit, ač nepotvrzeno. V tu dobu jsme na sebe mžourali do zrcadla a snažili se trefit pastou na kartáček. Později nám náčelník týmu organizátorů Petr Semrád sdělil, že je to jedna z věcí, kterou by změnil, a tedy by posunul začátek celé akce na později.

“8:30 je prostě brzo ráno, i na Hradečáky. A taky organizačně to chtělo začít dřív. Začali jsme Barcamp připravovat nějaké 3 měsíce zpátky a do toho jsme ještě nasázeli dovolené.”

I přes zjevný časový pres a brzký začátek byla aula, ve které se v 9:15 konala úvodní keynote poměrně slušně obsazená. No a pak už to jelo podle programu.  Takže něco málo čísel o sobotě:

  • Organizátoři přijali celkem 882 hlasů
  • Oficiálně přišlo 250 lidí z původních 480 registrovaných
  • Cca 50 pankáčů neumělo či nechtělo projít kolem registračního stolku
  • 31 přednášek
  • 18 přednášek vzešlo z hlasování , 13 přednášek vybral tým organizátorů
  • 1 striptérka
  • 0 online zdokumentovaných hejtů

A u nezdokumentovaných hejtů zůstanem. Nejen, že je nikdo nepsal, on je nikdo ani nevyslovil. Takže kde je problém? Že by akce, kde si každý našel své a kterou si každý užil? Účast přes 50 % přihlášených se dá považovat za úspěch, prázdno tam rozhodně nebylo. V Hradci Králové toho přitom funguje docela dost – TEDx, PechaKucha Night, coworking Coolworking, Technologický Park Hradec Králové. Ten společně s Microsoftem založil projekt, který má mimo jiné i nějakým způsobem rozvíjet inovativní myšlení mladých lidí. Což je podle insider infa klasický Microsoftí BS. Hradec si vybralo za sídlo i pár startupů, například Designeros, Tappytaps, BIG Launcher, Tapmates, aj. Z našeho pozorování tam mají hezky vyhlížející město, super kafe (i přímo na Barcampu) a skvělé pivo a jídlo (v tomto pořadí), navíc v “pěší vzdálenosti”.

Meo   connecting people to technology

Přečtěte si takéCleevio a Jablotron chystají Meo. Konkurenta Nest od GoogluCleevio a Jablotron chystají Meo. Konkurenta Nest od Googlu

Jedna z nejaktivnějších osobností hradecké (a svého času i pražské) startupové scény Honza Husák, spoluzakladatel právě zmíněného BIG Launcheru prohlásil:

“V Hradci a blízkém okolí chybí motivace pustit se do vlastního projektu – businessu. Funguje tady sice střední škola aplikované kybernetiky (kyberna.cz), ale tu absolvují spíše ti, kteří mají ambice studovat na univerzitě a ne rozjíždět své vlastní podnikání.”

Což nám potvrdil i Matěj Pavlík, který Kybernu absolvoval a začal podnikat jako vývojář webových aplikací.

“Na školách chybí osvěta, už na těch středních a hlavně na té, která se aktivně věnuje technologiím. Když jsem po škole začal podnikat jako vývojář, všichni na mě koukali skrz prsty. To, že existuje i jiná možnost, než dělat pro korporaci se tady moc nahlas neříká. A to by právě měly změnit instituce jako Technologický park HK.”

Nicméně, podle neoficiálních diskuzí tomu nevěnují moc pozornost. Jenže když se takhle na Hradec kouknete, jak se to tam rozjíždí… Semrád nám totiž neoficiálně potvrdil, že první hradecký Barcamp nebyl poslední, k tomu akce sem a konference tady, nebude trvat dlouho a všichni se dozví, jak je cool mít startup. A pak už nebude mít problém Hradec, problém bude mít Praha. A Vašut to nezachrání!

P.S.: Přátelé, jestli jste čekali, že tady potkáte souhrn přednášek, lessons learned a zabalený balík prezentací, je nám líto. Měli jste se sebrat a vyrazit tam. Koneckonců to byla skvělá akce.

Foto: Jan Husák (přednáška Rikiho Fridricha)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym