Jaký je TechCrunch Disrupt v San Franciscu? Díl první

Jiří JarošJiří Jaroš

0Zobrazit komentáře

V San Franciscu probíhá v těchto dnech již desátý TechCrunch Disrupt. Akce pořádaná nejpopulárnějším technologickým webem TechCrunch občas navštěvuje i Evropu a Asii. V létě navíc zavítali jeho editoři i do České republiky na akci PragueCrunch.

TechCrunch Disrupt se pro letošní rok přesunul do zcela nových prostor ve zrekonstruovaném přístavním skladišti Pier 48. Veškeré zázemí od stage po sprchy vzniklo z ničeho a pokud jste sledovali live stream, určitě jste si místo prohlédli. Do skladiště se vešlo všechno od hlavního sálu a zázemí pro redaktory, přes arénu určenou pro Hackathon až po Startup Alley a menší parkoviště.

Brány TechCruch Disrupt se pro startupy s visačkou na krku otevřely už v pondělí v 7 hodin ráno. Po nich v 9 hodin následovali první návštěvníci. Od 6. do 7. září už tu navíc dnem i nocí 123 týmů přihlášených do Hackathonu soutěžilo o 5 000 dolarů. Ty si nakonec odnesl tým stojící za nápade Shower With Friends, který měl lidi motivovat k šetření vodou. Na ostatní čekal třídenní program.

8435235428_f473e0aab6_k

Přečtěte si takéNaše zkušenost s kalifornským akcelerátorem 500startups a Silicon Valley – díl druhýNaše zkušenost s kalifornským akcelerátorem 500startups a Silicon Valley – díl druhý

Zaplněná Startup Alley s českou účastí 
První cesta vystavujících startupů vedla do Startup Alley, kde se startupy prezentují. Umístí svůj stánek, většinou stolek a roll up, a vydají se prozkoumat okolí. Celá hala, která Startup Alley tvoří, je neustále zaplněná lidmi. Je rozdělená do jednotlivých pavilonů, které jsou dále rozděleny podle startupové geografie na Nordic, Korean, Irish a tak dále. Czech nebo Central Europe pavilon však nečekejte.

Každý den jsou na programu jiné oblasti působnosti startupů a proto se třeba první den prezentovaly vzdělávací startupy, e-commerce, a others, kam spadaly všechny čtyři české startupy účatnící se prvního dne – Strive s Davidem Semerádem a Lubo Smidem, CzechGeeks s Filipem Molcanem, TrustPort a Roman Veleba a Inventoroid(další účastníci zde). Další dny se pak osazenstvo obmění a na řadu přijdou media, social, ubytování, cestování, zdraví a lifestyle.

Mezi pavilony se postupně pohybují redaktoři TechCrunch a zpovídají jednotlivé vystavovatele. Editor Mike Butcher, nutno zmínit jeho výrazný přízvuk, se rozpovídal skutečně s každým koho potkal a bylo zajímavé sledovat, že nikoho nepřekvapil nepřipraveného. Každý měl chuť se prezentovat a každý chtěl být vidět. Podle toho, co zde bylo k vidění, lze říci, že pokud má startupová bublina splasknout, bude do ní ještě potřeba pořádně foukat.

Nabitý hlavní program zahájil CEO Uberu
Mezitím vším probíhá standardní program, na který jsme na TechCrunch Disrupt zvyklí. Skládá se z rozhovorů s pozvanými hosty, kterých se na světlomety rozpálené hlavní stage vystřídalo celkem osmnáct. Hned ten úvodní pořádně rozproudil Twitter. Byl jím CEO Uber Travis Kalanick. Jeho dravost a podstata Uberu jsou atraktivním tématem i ve státech. Pod hashtagem #TCDisrupt se jinak tweetovalo celý den.

Za zmínku stojí Jordan Crook, redaktorka TechCrunch, která celý blok vstupů uváděla a na tweety reagovala přímo na jevišti a před vstupem s Co-ounderem Airbnb Brianem Cheskym prozradila, že svůj byt v NY před odjezdem taky pronajala.

Dalším zajímavým hostem byl Mark Cuban, Co-Founder Broadcast.com a v současnosti majitel basketbalového klubu Dallas Mavericks. Na první pohled skutečný “amík” mluvil o trollech na sociálních sítích a zavtipkoval o Stevu Balmerovi, který jak známo koupil klub Los Angeles Clippers – “Psal jsem Stevovi už na začátku, aby se tolik nestyděl a aby si to užil.” 

K překvapení všech se nakonec projevoval jako sympatický chlapík, který má však velmi dobře zvládnuté osobní PR.

Na jevišti se s jednotlivými hosty postupně vystřídalo celé osazenstvo redakce TechCrunch. První ženou v roli hosta byla Elizabeth Holmes ze společnosti Theranos, zaměřující se na neinvazivní odběr krve. Redaktor Jonathan Shieber si nechal před začátkem interview odebrat krev, aby demonstroval, jak celý koncept funguje.

Silicon Valley bude pro dalších 10 až 20 let ekonomickým centrem USA
A kdo další stál za zmíňku? Například Bill Ready z Braintree, Emmett Shear a Kevin Lin z Twitch  nebo Peter Thiel z Founders Fund. Ten představil svou novou knihu From Zero To One a prohlásil, že Silicon Valley bude pro dalších 10 až 20 let ekonomickým centrem USA. Zároveň v živém přenosu oznámil, že dnes poprvé použije Twitter a před diváky svůj první tweet odeslal. Od té doby už má přes 50 tisíc followerů.

Do poroty usedne i Marissa Mayer
Po všech hostech prvního dne byl zahájen Startup Battlefield – čtyři, pokaždé jiní, soudci hodnotí v průběhu prvních dvou dní vystoupení 26 startupů vybraných z v téměř 700 přihlášených. Soutěží se o 50 000 dolarů a to je dobrá motivace pro to se připravit a prezentovat jako profík. To bylo ostatně k vidění a proto se většina s prezentujících nesetkala s kritikou. Z druhého dne stojí za zopakování z archivu hlavně rozhovor s Eventbrite, tedy CEO Kevinem Hartzem a Julií Hartz. No a pokud se chystáte sledovat přenos třetího dne, nenechte si ujít Startup Battlefield, ve kterém v porotě usedne božská Marissa Mayer.
Od všech zúčastněných startupů padá na letošní TechCrunch Disrtupt chvála. Velmi sebevědomý přístup a nabitá atmosféra dělá z #TCDisrupt jednu z hlavních událostí roku. Nejbližší šance, kdy ji můžete okusit, se naskytne už v říjnu, kdy se koná TechCrunch Disrupt London.

10679587_10152631725480804_175151640509342138_o
slack_for_ios_upload (2)
Screen Shot 2014-09-08 at 22.43.23
Screen Shot 2014-09-08 at 22.44.08
Screen Shot 2014-09-08 at 22.44.54 (1)
Screen Shot 2014-09-08 at 22.44.54
Screen Shot 2014-09-09 at 15.02.10
Screen Shot 2014-09-09 at 22.20.46

Diskuze (0)

Novinka

Anonym