Původní investoři Uberu se hodně napakují. Svoji investici zhodnotí až 2000krát

Michal PtáčekMichal Ptáček

uber
0Zobrazit komentáře

Právě probíhající investiční kolo, které by mělo ocenit americký startup Uber až na astronomických 17 miliard dolarů, se postará o hezké zvětšení objemu bankovních kont spousty investorů. Informuje o tom magazín Fortune, podle kterého se původní investoři Uberu jako například Naval Ravikant, Babak Nivi (oba zakladatelé AngelList), Alfred Lin (Sequoia Capital), Shawn Fanning (spoluzakladatel Napsteru a Path) nebo Scott Belsky (zakladatel Behance), mohou těšit přibližně na 2000x násobné zhodnocení své původní investice.

V praxi to tak podle Fortune znamená, že angel investor, který do Uberu v jeho začátcích investoval na americké poměry naprosto směšných 20 tisíc dolarů (zhruba 400 tisíc Kč), se dnes může těšit na valuaci svého podílu ve výši 40 milionů dolarů.

uber

Přečtěte si takéUber skutečně potvrdil novou investici, která by ho mohla ocenit až na 17 miliard dolarůUber skutečně potvrdil novou investici, která by ho mohla ocenit až na 17 miliard dolarů

Fortune v článku zároveň informuje o jedné pikantní situaci, týkající se doménového jména Uber.com. Tu totiž před rokem 2010 vlastnilo americké hudební vydavatelství Universal Music Group, které ji následně prodalo Uberu výměnou za část jeho akcií. Získané akcie však Universal Music Group o něco později následně prodalo zpět Uberu za minimální profit. Kdyby přitom vedení vydavatelství vyčkalo, měla by nyní společnost  k dispozici akcie v hodnotě přesahující 100 milionů dolarů.

foto: anotherpintplease/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym