Skylock…chytrý zámek na kolo, který během chvíle vybral 50 tisíc dolarů. Mobilní appku si vzali na starost čeští uLikeIT

Michal PtáčekMichal Ptáček

Skylock 2
0Zobrazit komentáře

Vesměs ve všech velkých technologických médiích v Americe, se před pár dny objevila informace o hodně zajímavém, momentálně připravovaném gadgetu s názvem Skylock. Ten v podstatě cílí na všechny, kdo se pravidelně přepravují na kole, které by zejména ve městském provozu měli rádi více pod kontrolou. Skylock je totiž chytrý bezpečnostní zámek, který díky napojení na vlastní iOS, popřípadě Android aplikaci, nabízí hned několik funkcí, které každodenní používání kola zásadně usnadňují.

Vše začíná již odemykáním zámku. To se řeší jednoduše bez nutnosti zadávat ručně kód, právě přes zmíněnou mobilní aplikaci, která se zámkem automaticky komunikuje. Další zajímavou funkcí jsou pak například notifikace, které informují majitele kola v případě, že je se zámkem nějak nestandardně manipulováno (například pokus o krádež) nebo možnost sdílení, která se hodí v případě, že chcete vaše kolo půjčit svým přátelům. Hodně zajímavě se Skylock zachová i v případě nehody. Pokud z kola spadnete, Skylock, který je mimochodem kompletně poháněn solárně to pozná a automaticky vám nabídne možnost zavolat si o pomoc.

Tvůrci Skylocku jinak spustili před pár dny vlastní kampaň, ve které si stanovili cíl vybrat částku ve výši 50 000 dolarů, která by jim umožnila uvést celý projekt co nejdříve do reálné produkce. I díky již zmíněné mediální podpoře, se nakonec tuto metu podařilo překonat během rekordních 48 hodin, díky čemuž by se měl Skylock začít oficiálně prodávat už začátkem roku 2015.

Na celé věci je pro nás každopádně úplně nejzajímavější fakt, že za kompletním vývojem mobilních aplikací (iOS a Android), které se zámkem komunikují, stojí čeští uLikeIT, kteří o sobě dali naposledy vědět díky ohlášení vlastní food delivery služby s názvem Ordr, která by už měla brzy začínat fungovat v okolí Prahy 1.

Lubo Smid z uLikeIT nám odpověděl na pár otázek ohledně vývoje…

ulikeit_core

Core team uLikeIt – David Semerád, Lubo Smid, Martin Štáva, Pavel Zeifart

Jak se na vývoji Skylocku vlastně podílíte?

Ujali jsme se vývoje celé softwarové části. Tedy mobilní appky a backendu, který pohání management zámku, včetně možností sdílení s ostatními lidmi.

Jak jste se k vývoji appky dostali a jak spolupráce probíhá? Máte na projektu i nějaký podíl nebo se jedná o klasickou zákazku?

Lidé z vedení akcelerátoru Highway 1 týmu okolo Skylock doporučili, ať se na nás obrátí. Co se podílu týče, po poměrně dlouhém jednání a zvažování equity/cash dealu, jsme se nakonec dohodli čistě na zakázkové spolupráci.

Na kdy se plánuje oficiální start celé služby?

Momentálně probíhá crowd-fundingová kampaň přímo na stránkách skylock.cc, s tím, že cíl kampaně získat 50 tisíc dolarů, se podařilo překonat během prvních dvou dní. Spuštění je pak plánováno na začátek roku 2015. Cesta od funkčního prototypu po masovou produkci je dost obtížná, zvlášť ve srovnání s vývojem softwaru.

Největší problémy při vývoji?

Nejvíce práce dalo vyřešit zabezpečení systému, sdílení klíče kamarádům a také různé offline funkce. Zámek je totiž například vybaven záložní klávesnicí na zadání pinu v případě, že člověk nemá telefon. Solárně nabíjená baterie v zámku pak vydrží cca měsíc bez světla, ale když dojde k jejímu vybití, tak je potřeba umístit zámek buď na světlo nebo ho nabít přes USB.

Nějaké zajímavosti ze zákulisí projektu?

  • Mediální launch crowd-fundingové kampaně se poměrně vyvedl – během 48 hodin se zámek objevil v médiích jako: Techcrunch, Venture Beat, Engadget, Cult of Mac, CNET, The Verge, Mashable, Wired nebo Business Insider.
  • zajímavá je určitě i minulost zakladatelů Skylocku. CEO Jack Al-Kahwati pracoval dříve pro společnost Boeing, CTO Gerardo Barroeta naopak ve vývoji a výzkumu v Jawbone.
skylock_2

Skylock…

skylock11

Skylock…

Diskuze (0)

Novinka

Anonym