Co bude s Bitcoinem?

0Zobrazit komentáře

Hodnota Bitcoinu v posledních měsících příliš nerostla. Spíše naopak. Z technické analýzy grafu však byla zřejmá stále rostoucí podpora. To se v posledním týdnu promítlo ve skokovém nárůstu Bitcoinu ze $450 za BTC na $560 za BTC na Bitcoinové burze Bitstamp. Momentálně probíhá korekce.

bitcoin_1

Bitcoin bude mít buď nulovou hodnotu nebo obrovskou.

V březnu tohoto roku se na Vysoké škole manažerské informatiky v Praze pořádala konference o Bitcoinu. Na ní jeden z řečníků – Martin Stránský, kterému mimochodem tato vysoká škola patří, řekl věc, kterou jsem věděl, ale bylo dobré to slyšet od někoho dalšího. Prohlásil: „Bitcoin bude mít buď nulovou hodnotu nebo obrovskou.“ Když si tuto celkem logickou větu vztáhnu na svoje zkušenosti, vychází mi, že Bitcoin bude mít právě obrovskou hodnotu. Proč? Protože podle mě tu s námi nadále zůstane.

V květnu tohoto roku najala společnost MasterCard hned 5 lobbistů se zaměřením na Bitcoin.

Nad Bitcoinem však není pouze obloha bez mraků. V posledním měsíci se udály věci, které stále více brzdí rozšíření kryptoměn. V květnu tohoto roku najala společnost MasterCard hned 5 lobbistů se zaměřením na Bitcoin. Jsou to první oficiální lobbisté, kteří se Bitcoinem zabývají avšak nebyli najati na jeho podporu, ale na jeho pošpinění. Nedlouho na to americká House Appropriations Committee ohlásila, že mají obavy ohledně virtuálních měn jako je Bitcoin a čekají na briefing od FBI ohledně použití BTC teroristy a zločinci. Zkrátka někteří lidé mají rádi svobodu, pro ty ostatní…

Další kaňkou na zdrojových kódech, za kterou Bitcoin samozřejmě nemůže, je neúspěch Neo Bee – banky na Kypru, která nejdříve sklidila velkou podporu komunity, avšak projektu došly peníze a její CEO Danny Brewster je momentálně na neznámém místě. Některým svým klientům dluží desítky tisíc dolarů. Jako nikdy nekončící hororový příběh pak pokračuje ten s kdysi největší Bitcoinovou burzou – MtGox, která možná bude zachráněna a její uživatelé získají významnou část akcií. Soud v Japonsku je stanoven na 17. června 2014. Mezitím však probíhá kauza dřívější manipulace na této burze pomocí robotů Williho a Marcuse, kteří měli nadstandardní práva a na grafech na páru BTC/USD na MtGox pak krásně betonovali kurz.

bitcoin_2
screenshot: BitcoinChannel

Největší hrozbou pro Bitcoin však nejsou zlí lobbisté a nespolehlivé či podvodné firmy, ale nedostatek vývojářů. Všichni totiž chtějí na BTC vydělávat, ale už méně je zajímá vývoj samotného Bitcoinového protokolu. Dokonce ani Bitcoin Foundation, která se až překvapivě rychle přeměnila na strukturovanou organizaci, do které není vidět, podle některých příliš nepomáhá. Bitcoin foundation navíc nedávno zvolila do svých řad Brocka Pierce, který je z minulosti spojován s případem podvodu a pedofilie.

Bitcoin je však divoký západ i s kladnými hrdiny, kterých je čím dál více.

Bitcoin je však divoký západ i s kladnými hrdiny, kterých je čím dál více. Bitcoinový milionář Olivier Janssens nabídl $100.000 vývojářskému týmu, který přijde se softwarovou platformou, která by dokázala nahradit právě Bitcoin Foundation. Více než $500.000 v Bitcoinech bude zase rozděleno mezi studenty na MIT v Americe. Akci uspořádal MIT Bitcoin Club. Bitcoin se mezitím stává čím dál více mainstreamový. Podniky, které přijímají Bitcoin exponenciálně přibývá a dokonce americký Ebay zvažuje jeho implementaci.

Česká republika není výjimkou a v Bitcoinovém světě hraje jednoznačně první ligu. Satoshi Labs Marka Slushe Palatinuse vyvinula Trezor – zařízení na úschovu Bitcoinů. Dříve citovaný Martin Stránský zase otevírá Bitcoinovou banku – WBTCB. Nakoupil dosti drahé BTC bankomaty – Robocoin a chce nabízet komplexní služby v oblasti kryptoměn. Jeden Robocoin putuje do Berlína, jeden bude mít Praha a jeden je zatím ve hvězdách.

hlavní foto: zcopley/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym