Čínští soudruzi zase cenzurují. Tentokrát to schytala chatovací aplikace WeChat

Michal PtáčekMichal Ptáček

wechat_1
0Zobrazit komentáře

Čínské úřady známé pro svůj kladný vztah k cenzuře zase řádí. Tentokrát si podle agentury Reuters vyšláply na chatovací aplikaci WeChat od Tencentu, která je se svými 272 miliony aktivními uživateli měsíčně v podstatě čínskou alternativou americké aplikace WhatsApp.

Cenzura se nesla ve stylu zablokování většího množství populárních, ale pro čínskou vládu nepohodlných účtů, mezi kterými byl například i uživatelský profil známého investigativního novináře Luo Changpinga. Díky konceptu celé aplikace a situaci jaká v Číně v tomto ohledu panuje, totiž uživatelé WeChat využívají nejen ke komunikaci se svými známými, ale také jako zdroj nezávislých a necenzurovaných zpráv, což se samozřejmě čínským úřadům nehodí. Zajímavý je jinak také fakt, že hromadná blokace se odehrála tento čtvrtek, tedy přesně v den, kdy se v Pekingu konala tisková konference ku příležitosti zasedání čínského parlamentu, které se zúčastnil i premiér země Li Kche-čchiang.

Není to každopádně poprvé, co si čínská vláda na aplikaci WeChat vyšlápla. V lednu loňského roku například znemožnila uživatelům aplikace zasílat zprávy zmiňujicí magazín Southern Weekly, který právě proti cenzuře v čínských médiích několikrát veřejně vystoupil.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym