Šanghajští soudruzi chystají velké omezení pro inovativní taxi služby typu Uber

Michal PtáčekMichal Ptáček

taxi_1

A long line of taxis. I vaguely know where this is only because it’s a block away from the Google Hong Kong office. / ??????

0Zobrazit komentáře

Po Francii, která v lednu tohoto roku zavedla zákon přikazující taxi službám bez „taxilicence“ (v zásadě většina taxi služeb/řidičů využívajících k získání zákazníků pouze mobilní aplikace) vyzvednout zákazníka ne dříve než za 15 minut od provedení objednávky, se začínají činit i v čínském Šanghaji.

Oficiální představitelé této 23 milionové metropole totiž chtějí více chránit klasické taxi služby a tak řidičům, kteří získávají zákazníky právě za pomoci mobilních aplikací, zakázali v hlavní dopravní špičce jejich používání. Od prvního března pak podle magazínu Reuters zároveň začne platit ještě o něco tvrdší omezení, které by mělo kompletně zakázat používání těchto taxi aplikací v případě soukromých řidičů, kteří pracují jako „kontraktoři“ a ne jako klasičtí zaměstnanci. To je v podstatě případ i amerického Uberu, který do Číny oficiálně vkročil před 2 týdny, a který přesně na tomto principu funguje.

Ještě bolestivější pak tato regulace samozřejmě bude pro spoustu lokálních služeb typu Didi Taxi a Kuaidi Taxi, které společně ovládají přibližně 90% tohoto trhu. Do Didi Taxi před rokem mimo jiné investoval 15 milionů dolarů čínský gigant Tencent, v Kuaidi Taxi zase naopak drží podíl Alibaba.

foto: eviltomthai/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym