Největší události mezi technologickými firmami a startupy za rok 2013 podle magazínu Inc.

Michal PtáčekMichal Ptáček

twitter_ipo
0Zobrazit komentáře

Oblíbený magazín Inc. počátkem tohoto měsíce zveřejnil stručný přehled technologických firem a startupů, které se do kalendářního roku 2013 zapsaly něčím zajímavým.

Pro všechny ty, kteří přehled minuli, ho přinášíme ve zkrácené podobě, zároveň ale s několika informacemi navíc.

Ubuntu

Společnost Canonical se v roce 2013 rozhodla získat peníze pro svůj nový chytrý telefon s operačním systémem Ubuntu OS. Použila k tomu crowdsourcingovou platformu Indiegogo a v podstatě překonala její rekord, když od zhruba 27 000 uživatelů vybrala neuvěřitelných 13 milionů dolarů. Přesto to však nestačilo, jelikož původním i když jak později společnost přiznala extrémně nerealistickým cílem, bylo vybrat rovných 32 milionů dolarů. Canonical se však nevzdávají a slibují, že svůj mobilní telefon určitě uvedou na trh. Údajně by se tak mohlo stát již v první polovině roku 2014.

Ouya

V létě roku 2012 tvůrci dnes už existující androidí konzole Ouya, vytvořili kampaň na Kickstarteru, jejímž cílem bylo získat 950 000 dolarů právě na její výrobu. Zájem byl však tak obrovský, že se tvůrcům nakonec podařilo vybrat částku 8,6 milionů dolarů. V červnu tohoto roku pak šla Ouya za cenu 99 dolarů do prodeje.

Zipcar

Startupu Zipcar se s jeho sdílením automobilů podařilo v podstatě vytvořit úplně nový trh a zároveň inspirovat ke vzniku podobných služeb po celém světě, včetně momentálně nefungujícího českého projektu Arounded. Úspěch jakého Zipcar dosáhl, samozřejmě neunikl ani zaběhlým a velkým hráčům na trhu a tak ho Avis Budget Group provozující například autopůjčovnu Avis, v lednu tohoto roku za 500 milionů dolarů koupila.

Yahoo a Tumblr

V květnu se odehrála další zajímavá transakce, když gigant Yahoo v čele s Marissou Mayer za 1.1 miliardu dolarů koupil blogerskou platformu Tumblr, díky čemuž Yahoo získalo přístup k 300 milionů unikátním měsíčním návštěvníkům a mnohem mladší cílové skupině, než by samo o sobě pravděpodobně bylo schopno oslovit.

Twitter

Sociální síť Twitter se v listopadu vydala na burzu a během první půlhodiny její akcie vyrostly o 73 procent a prodávaly se až za 45 dolarů za kus. Během dne se pak dostaly až na hodnotu 50 dolarů za kus. Aktuální hodnota Twitteru se odhaduje na 30 miliard dolarů, tedy zhruba 600 miliard korun.

Zulily

Dalším zajímavým i když u nás dost neznámým hráčem který se vydal na burzu, byl „flash sale“ portál Zulily, jehož akcie první den vystřelily na hodnotu více než 37 dolarů za kus.

Tesla

A nemůže samozřejmě chybět ani výrobce elektromobilů Tesla, v čele se svým multitalentovaným zakladatelem Elonem Muskem. Zatímco před rokem v prosinci se akcie Tesla Motors prodávaly za zhruba 33 dolarů za kus, dnes jsou cca na hodnotě 152.32 dolarů.

Celý článek v originále najdete zde.

foto:  Anthony Quintano/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym