Ženy a startupy – Petra Hubačová

Pavel HoralíkPavel Horalík

petrahubacova_1
0Zobrazit komentáře

V dalším díle o ženách a startupech se podíváme za Petrou Hubačovou (LinkedIn, Twitter), spoluzakladatelkou pražského TechSquare.

Co aktuálně děláš, jakou pozici zastáváš?

Má pozice je Chief Babysitter a upřímně to vlastně znamená taková „holka pro všechno“. TSQ jsem spoluzaložila, takže to samo o sobě přinásí dost zodpovědnosti, vedení firmy jako takové, přes podporu rozvoje projektů, které u nás sedí, po pomoc i s třeba zdánlivě obyčejnými problémy jako např. hledání bydlení. Obecně se snažím, ve spolupráci s ostatními subjekty/kolegy, o rozvoj českého ekosystému na podporu podnikání, navazování spolupráce a zviditelnění českých projektů v zahraničí a samozřejmě pomoc se vstupem na zahraniční trhy, pokud je to v našich silách. Spolupracuji s GE Money Bank na podpoře začínajících podnikatelek v rámci projektu Život nápadům, jsem ambasadorkou videňského Pioneers Festivalu, který je hodně zaměřen právě na inovace a nové technologie, a pro radost se podílím na organizaci TEDx či připravuji s Oldou Neubergerem Code Club (podpora výuky programování na základních školách).

Jak jsi se dostala k online/IT byznysu a startupům? 

Působila jsem několik let v TUESDAY Business Network, které dřívě fungovalo právě jako platforma pro podporu podnikání, pomoc (nejen) začínajícím podnikatelům a jejich vzdělání a to právě primárně v oblasti IT.

Jak vnímáš postavení žen v této oblasti? Je třeba něco změnit?

Jsem ráda, že už se nejedná o ryze mužskou záležitost a nemyslím to nijak feministicky. Ale myslím, že umíme vnést právě do tohoto světa podpory a rozvoje mnohdy větší smysl pro organizaci, sociální cítění, jiný pohled na věc a kolikrát i takový ten „mateřský přístup“. A když vezmu např. Lenku (dříve SY, nyní Wayra), Alžbětu (Node5), Lucku (JIC) nebo Lindu (Wayra), všechny odvádí skvělou práci a bez nich by to dle mého názoru vypadalo asi trochu jinak. :-)

Takže co se postavení žen týče, nemám potřebu nic měnit. Co se obecně české startupové scény týče, tak tam by se určitě pár námětů na změny našlo.

Které startupy tě v poslední době na české scéně zaujaly a věštíš jim velkou budoucnost?

Zajímají mě projekty, které si se slovíčka „startup“ neudělaly životní styl, ale opravdu chtějí něco dokázat a věnují tomu maximum. Poslední dobou mám totiž pocit, že si někteří myslí, že jim vše spadne samo do klína.
Nedokážu věštit velkou budoucnost – u startupů se může hodně věcí změnit ze dne na den, a to ať už pozitivně nebo negativně. Ale určitě mě zajímá budoucnost projektů jako je např. Corinth (Ondřej Homola), Click2Stream (Petr Ocásek), Comprimato (Jiří Matela & Michal Krsek). Musím ocenit projekty, které už jsou o ten krok nebo dva dál, něco dokázaly a nebylo to jen o PR či získání peněz, ale právě o přístupu, ambicím a tomu, co a jak do toho všechno vložily (Futurelytics, Apiary, Ysoft).

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym