4 důvody proč Silicon Valley může zabít váš startup

Michal PtáčekMichal Ptáček

picatic_3
0Zobrazit komentáře

Před pár dny na VentureBeat vyšel zajímavý článek s názvem: „How Silicon Valley can kill your startup“.

Jeho autorem je Jayesh Parmar, CEO služby Picatic, který jde tak trochu proti proudu a tvrdí, že pro velkou skupinu startupů Silicon Valley, popřípadě Silicon Alley rozhodně nejsou tím nejlepším místem, kde by měly působit. Vedla ho k tomu samotná zkušenost, kdy se do Silicon Valley přemístili z Kanady, aby následně zjistili, že to nebyla nejšťastnější volba a po čase se vrátili zpět do Kanady, konkrétně do Vancouveru. Vybrali jsme nejzajímavější paragrafy z článku a volně je přeložili.

1. Přetahovaná o talenty – K úspěchu potřebujete schopné a talentované lidi a pravda je, že v Silicon Valley se o ně vede doslova válka.  O vývojáře budete muset soupeřit s firmami jako Facebook, Twitter nebo Google, které nabízejí vyhřívaná záchodová prkénka, bazény, osobní kuchaře a samozřejmě především vysoké platy, kterým nemůžete konkurovat. Je těžké tyto lidi přetáhnout a nabídnout jim místo tohoto „luxus“ v podobě ramen nudlí z pytlíku.

2. Díra na peníze –  Zdroje a úspory startupu jsou zároveň jeho kyslíkem, bez kterého prostě končí. Takže když neutratíte vše za náklady spojené s životem (bydlení, jídlo, pronájem kanceláří), přežijete do dalšího dne. Valley ale i New York jsou však extrémně drahá místa na život a proto je to zde o dost těžší.

3. Daňové výhody a podobně – Je spousta startupů, které využívají různých daňových výhod, slev nebo dotací tím, že v menších městech například vytvářejí pracovní místa. Konkrétně v Kanadě máme obrovské množství takovéto podpory, která vám dává masivní konkurenční výhodu.

4. Rozptýlení – Konference, srazy, hackathony, večírky, všeho je v Silicon Valley doslova nadbytek a může vás to rozptylovat. Jediná věc, která se ale ve finále počítá je, zda máte silný tým a zajímavý produkt, který má trakci a dokáže si najít místo na dostatečně velkém trhu. Moje rada: Pracujte na produktu, získejte investici a co největší počet uživatelů/zákazníků.

Naše zkušenost nám ukázala, že Silicon Valley a Silicon Alley jsou nejlepší ale zároveň i nejhorší místa pro budování startupu, protože vyžadují hodně finančních zdrojů a můžou vás neustále rozptylovat. Mají samozřejmě ty nejlepší a nejchytřejší lidi z oboru, které vás nakopnou správným směrem, nicméně potom co získáte investici, máte vzhledem k důvodům uvedeným výše pouze omezené množství času a zdrojů k získání potřebného podílu na trhu. Nechte si proto ode mne poradit a najděte si levné město, které nabízí kombinaci toho nejlepšího z obou světů…tak jako my jsme například našli Vancouver.

Celý článek v originále najdete zde: http://venturebeat.com/2013/11/01/how-silicon-valley-can-kill-your-startup/

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym